فهرست مطالب

پایش - سال هجدهم شماره 5 (پیاپی 87، مهر و آبان 1398)

مجله پایش
سال هجدهم شماره 5 (پیاپی 87، مهر و آبان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمد مصدق راد، مریم تاجور، فاطمه احتشامی* صفحات 439-453
    مقدمه

    خیرین علاوه بر مشارکت در تامین مالی و تولید منابع، در ارائه خدمات سلامت نیز مشارکت دارند. این پژوهش با هدف تبیین نحوه مشارکت خیرین در ارائه خدمات سلامت در کشور ایران انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کیفی در سال 1397 با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با 38 نفر از خیرین سلامت و 26 نفر از سیاستگذاران، مدیران و کارشناسان حوزه معاونت اجتماعی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور و تحلیل اسناد مرتبط انجام شد. از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده های کیفی استفاده شد.

    یافته ها

    خیرین در نظام سلامت ایران به ارائه خدمات سلامت در ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی در سطوح خدمات پیشگیری، درمانی و توانبخشی می پردازند. خیرین به طور مستقیم با ارائه انواع خدمات سلامت و به طور غیر مستقیم با ارائه خدمات پشتیبانی مثل ساخت و تعمیر بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی و تعمیر تجهیزات پزشکی مشارکت دارند. مشارکت خیرین به صورت فردی و غیر سازمان یافته یا گروهی و سازمان یافته انجام می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    خیرین سلامت مشارکت فعالی در ارائه خدمات و مراقبت های سطوح سه گانه نظام سلامت ایران دارند. سیاستگذاران نظام سلامت باید با شناسایی نیازهای بهداشتی و درمانی کشور، مشارکت خیرین سلامت را در ارائه خدمات سلامت هدفمند کنند. مدیران سازمان های بهداشتی و درمانی باید با مدیریت ارتباطات، تعامل مناسب و جلب اعتماد خیرین سلامت، مشارکت پایدار آنها را در ارائه خدمات سلامت تقویت کنند.

    کلیدواژگان: خیرین سلامت، مشارکت، ارائه خدمات سلامت، مطالعه کیفی
  • میرمحمد اسعدی*، مهدی باصولی، یاسمن برومندزاد، سعیده درخش صفحات 455-464
    مقدمه

    با توجه به جایگاه مهم صنعت گردشگری پزشکی در اقتصاد جهانی و همچنین قابلیت های ایران در این صنعت، پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عوامل داخلی موثر بر توسعه گردشگری سلامت انجام شد.

    مواد و روش کار

    ابتدا با مرور ادبیات تحقیق و نظرات خبرگان، عوامل داخلی موثر بر توسعه گردشگری سلامت شناسایی شدند. سپس با استفاده از ابزارها و فنون مربوط به رویکرد نگاشت شناختی فازی و تحلیل شبکه های اجتماعی، مدل توسعه گردشگری سلامت استخراج و سناریوهایی جهت بهبود وضعیت بر روی مدل آزمون شد.

    یافته ها

    در مجموع با 28 نفر از خبرگان آشنا با صنعت گردشگری سلامت مصاحبه بعمل آمد. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که جهت رشد هر چه سریع تر صنعت گردشگری سلامت در کشور، عوامل متعددی تاثیرگذار هستند که از این میان عامل بازاریابی و تبلیغات، امنیت، وجود نیروی متخصص و توانمند در زمینه های گوناگون پزشکی و نیز افزایش تعداد مراکز درمانی مهم تر و تاثیرگذارتر هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به ظرفیت های بالقوه ای که در حوزه گردشگری سلامت در ایران وجود دارد و نیز براساس نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود به عوامل اصلی توسعه گردشگری سلامت توجه بیشتری معطوف شود و با برنامه ریزی مناسب قدم هایی در این جهت برداشته شود.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری سلامت، تکنیک نگاشت شناختی فازی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • حسینعلی محمدزاده لاریجانی، انیسه نیک روان، افسون آیین پرست* صفحات 465-473
    مقدمه

    بیمارستان یک محیط حمایت کننده سلامت در سه سطح پیشگیری است. با توجه به نقش بیمارستان در حفظ و ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری از بروز بیماری ها، این پژوهش با هدف بررسی رابطه نقش عملکردی بیمارستان دکتر فیاض بخش به عنوان یک سازمان ارائه دهنده خدمات و مداخله گر در ورود به جامعه برای پیشگیری از بروز بیماری دیابت در جامعه تحت پوشش خودانجام شده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع مداخله ای(قبل و بعد) می باشد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده و با حجم نمونه 300 نفر با محدوده سنی 18 تا 65 سال و قند خون ناشتای 100 تا 125 میلی گرم بر دسی لیتر انجام شد. اقدامات غربالگری و شناسایی موارد پیش دیابت ازطریق انجام آزمایش خونی برای حجم نمونه فوق انجام شد. نوع مداخله طراحی شده برای این مطالعه آموزش افراد مبتلا به پیش دیابت به منظور افرایش دانش و نگرش آنان در زمینه سبک زندگی سالم و تاثیر آن بر کاهش خطر ابتلا به دیابت بود. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای براساس پرسشنامه سبک زندگی LSQ و مجموعه دستورالعمل های کشوری وزارت بهداشت و درمان ایران در نظام مراقبت بیماری های غیرواگیر و اداره میانسالان طراحی گردید که روایی و پایایی آن نیز مورد تائید قرار گرفت. پس از ارائه گزارش کامل در مورد نحوه انجام پژوهش به جامعه هدف، و اخذ رضایتنامه کتبی جهت انجام آن، پرسشنامه ها به شکل حضوری در اختیار نمونه ها قرار داده شد و پس از تکمیل، توسط پژوهشگر جمع آوری گردید. اطلاعات پس از جمع آوری توسط نرم افزارSPSS  نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    بررسی یافته ها نشان داد که شاخصهای قبل و بعد از مداخله شامل قند خون ناشتا، توده بدنی (BMI)، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک اختلاف معنی دار دارند .بررسی دانش، نگرش و عملکرد افراد در ابعاد مختلف سبک زندگی شامل تغذیه، فعالیت بدنی و مصرف دخانیات نیز نشانگر افزایش معنی دار در امتیاز بدست آمده از پرسشنامه ها، قبل و بعد از مداخله بود.

    بحث و نتیجه گیری

    انجام مداخلات آموزشی جهت کنترل قند خون ورژیم غذایی مناسب براساس استانداردهای موجود افراد پیش دیابت وهمچنین انجام اقدامات پیشگیرانه برای تعدیل فشارخون و وزن تاثیرات نسبی مثبت خود را در این پژوهش نشان داد. اگرچه موانعی مانند هزینه، کمبود زمان و... عملکرد افراد دراین خصوص متاثر ساخت، لذا جهت درک بهتر موضوع وریشه یابی وارئه راه حل برای آن نیاز به بررسی و پژوهش های بیشتری خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیش دیابت، بیمارستان، ارتقای سلامت، سبک زندگی
  • زهره فرامرزیان، حامد دلام، زهرا حبیبی خواه، محمدرفیع بذرافشان* صفحات 475-483
    مقدمه

    اقدام به خودکشی یکی از مهمترین معضلات بهداشتی برای بسیاری از کشورها است. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های جمعیت شناختی نوجوانان دارای سابقه اقدام به خودکشی در شهرستان لارستان طراحی گردید.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع بررسی های توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری این تحقیق تمامی موارد ثبت شده اقدام به خودکشی نوجوانان بین سال های 1391 تا 1397 در شهرستان لارستان بودند که پس از اقدام به خودکشی به مراکز بهداشتی و درمانی و اورژانس اجتماعی شهرستان لارستان ارجاع داده شده بودند. در این مطالعه 184 نوجوان دارای سابقه اقدام به خودکشی مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از آزمون کای دو مورد بررسی قرار گرفت. سطح معنی دار 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    123 نفر از نمونه های پژوهش، زن (66/8 درصد) بودند و میانگین (انحراف معیار) سنی افراد مورد بررسی نیز 1/63± 17/48 سال بود. از نظر وضعیت تاهل، 146 نفر (79/3درصد) نمونه ها مجرد بودند. 124 نفر (67/4 درصد) از نمونه ها ساکن شهر و بقیه نیز ساکن روستا بودند. 5 نفر (2/7 درصد) از نوجوانان در اثر اقدام به خودکشی، جان خود را از دست داده بودند. 10/9 درصد از کل نمونه ها (20 نفر)، سابقه اقدام به خودکشی قبلی داشتند. بین روش اقدام به خودکشی و جنسیت افراد تفاوت معنی دار مشاهده شدهمچنین علت اقدام به خودکشی ارتباط معنی دار با وضعیت تاهل داشت. از سویی بین محل سکونت و علت اقدام به خودکشی و همچنین بین روش اقدام به خودکشی و محل سکونت افراد تفاوت معنی دار مشاهده نشد.
    بحث

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که خطر اقدام به خودکشی در نوجوانان مجرد و با جنسیت مونث بیشتر است.

    کلیدواژگان: خودکشی، نوجوان، ایران
  • محمدعلی شریف آباد، محمدرضا میری، غلامرضا شریف زاده، رضا دستجردی، ولی الله وحدانی نیا، بی بی فاطمه باقرنژاد حصاری*، زهرا وحدانی نیا صفحات 485-495
    مقدمه

    نوجوانی از مهم ترین دوره های زندگی هر فردی است. این در حالی است که تغییرات سریع اجتماعی و فرهنگی و نیز پیچیده و متنوع شدن روابط انسانی باعث ایجاد فشارهایی بر فرد می شود که مقابله موثر با آن نیازمند توانمندی های روانی- اجتماعی است. این مطالعه به تعیین تاثیر مهارت های زندگی در نوجوانان دختر شهر بیرجند پرداخته است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر وضعیت جامعه مورد مطالعه دختران 14-12سال مقطع متوسطه اول شهر بیرجند در سال 1397 بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه مهارت های زندگی ساعتچی و همکاران بود که قبل و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه توسط نوجوانان تکمیل گردید. مداخله آموزشی نظریه محور شامل برگزاری شش جلسه آموزشی جهت نوجوانان در رابطه با مهارت کنترل خشم و استرس و یک جلسه اموزشی جهت والدین بود. داده ها با استفاده  از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    میانگین نمره کل مهارت های زندگی در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 28/43 ± 124/47 و 85/25 ± 148/85 و در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله به ترتیب 34/10 ± 142/4 و 13/95 ± 139/79 بوده است. میانگین نمره در همه ابعاد مهارت های زندگی در گروه مداخله، بطور معنادار افزایش داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش، ابزاری قدرتمند برای توانمندسازی نوجوانان است. مداخله آموزشی کنترل خشم و استرس مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر مهارت های زندگی موثر است. آموزش هریک از مهارت های زندگی می تواند بر ارتقای وضعیت سایر مهارت ها تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: نظریه شناختی اجتماعی، نوجوانی، مهارت های زندگی، اثربخشی آموزش
  • بهناز ترکان*، لیلا حاجی پور، مهسا سادات موسوی، علی منتظری، نرگس صادقی، مرضیه ضیایی راد، سمیرا دهقانی، معصومه غضنفرپور صفحات 497-504
    مقدمه

    دیسمنوره اولیه بر عملکرد درسی، حضور در کلاس درس و کیفیت زندگی دانشجویان تاثیر منفی دارد. با توجه به اهمیت نوشیدن روزانه آب کافی بر سلامت و عملکرد ارگانهای بدن، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اصلاح الگوی نوشیدن آب بر کیفیت زندگی دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 70 دانشجوی دختر که از دیسمنوره اولیه شاکی بودند و روزانه کمتر از 1600 میلی لیتر آب می نوشیدند انجام شد. الگوی نوشیدن آب شرکت کنندگان بر اساس پروتکل پیشنهادی به مدت دو ماه اصلاح شد. کیفیت زندگی شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد نمره کیفیت زندگی شرکت کنندگان در ابعاد سلامت جسمانی از جمله عملکرد جسمانی، درد جسمانی و سلامت عمومی و در ابعاد سلامت روان  از جمله احساس نشاط و سرزندگی و سلامت روان به طور معنی دار نسبت به قبل از مداخله افزایش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان دهنده تاثیر اصلاح الگوی نوشیدن آب در ارتقای کیفیت زندگی دختران دانشجو بود. بنابراین، نوشیدن آب کافی به طور روزانه در دانشجویانی که آب کافی نمی نوشند و از دیسمنوره رنج می برند می تواند یک راهکار غیر دارویی موثر در ارتقای کیفیت زندگی آنها باشد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، دهیدراتاسیون، کیفیت زندگی، نوشیدن آب
  • معصومه حیدری*، فرخنده امین شکروی، آزیتا کیانی آسیابر صفحات 505-515
    مقدمه

    رضایتمندی جنسی زنان باردار در حاملگی تحت تاثیر شرایط فیزیولوژیک این دوران قرار گرفته و زوجین را با چالش های زیادی مواجه می کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل PLISSIT بر رضایتمندی جنسی زنان باردار در سه ماهه های بارداری انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی غیر تصادفی شاهد دار بود. زنان باردار نخست زا، مراجعه کننده به مرکز مراقبتهای بارداری بیمارستان نجمیه شهر تهران در سال 1396 در این پژوهش شرکت کردند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه رضایتمندی جنسیMWSSQ  و عوامل دموگرافیک انجام شد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار آماری19 SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و کای اسکوئر و تحلیل واریانس اندازه های مکررانجام شد.

    یافته ها 

    میانگین رضایتمندی جنسی زنان باردار قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت، اما 4 هفته بعد از آموزش، رضایتمندی جنسی زنان باردار درگروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی دار نشان داد. رضایتمندی جنسی درگروه آزمون، پایان سه ماهه دوم و پایان سه ماهه سوم در مقایسه با گروه شاهد بالاتر بود ولی تفاوت معنی دار نشان نداد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد با آموزش جنسی زنان باردار، رضایتمندی جنسی آنان در سه ماهه های بارداری ارتقاء می یابد،. بنابراین پیشنهاد می شود آموزش جنسی در برنامه های رایج مراقبتهای دوران بارداری گنجانده شود.

    کلیدواژگان: رضایتمندی جنسی، آموزش، بارداری، مدل PLISSIT
  • الناز ایرانی فرد*، ناهید اکبری، علی منتظری صفحات 517-524
    مقدمه

    در دنیای امروز حمایت اجتماعی به عنوان یکی از تعیین کننده های غیر پزشکی، نقش مهمی در حفظ سلامت بر عهده دارد. تجربه ی بارداری و زایمان خود به تنهایی نوعی بحران موقعیتی با تغییرات جسمی، روحی، روانی و اجتماعی است. زنان باردار برای تطبیق با این تغییرات به حمایت اجتماعی نیاز داشته و فقدان حمایت اجتماعی می تواند آثار زیان باری بر پیامدهای بارداری آنها داشته باشد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه با هدف بررسی میزان حمایت اجتماعی درک شده در زنان باردار آسیب پذیر و ارتباط آن با پیامدهای زایمانی، به صورت مقطعی- تحلیلی انجام گرفت. 400 زن باردار آسیب پذیر که جهت ختم بارداری به مراکز درمانی منتخب در شهر تهران مراجعه کرده بودند، در این پژوهش شرکت کردند. مراکز مذکور از طریق نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب شده بودند. داده ها از طریق پرسشنامه و مستندات پرونده پزشکی مادران گردآوری شدند.

    یافته ها

    اکثر مادران (53/5 %) از حمایت اجتماعی مطلوب برخوردار نبودند. بین دو متغیر حمایت اجتماعی درک شده از سوی خانواده و نمره کلی حمایت اجتماعی درک شده  با سن حاملگی در زمان تولد نوزاد ارتباط مستقیم و معنی دار وجود داشت. همچنین نمره کلی حمایت اجتماعی درک شده با بستری نشدن نوزاد در بخش مراقبت های ویژه ارتباط مستقیم داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش حمایت اجتماعی درک شده بر پیامدهای نوزادی تاثیر گذار است و نیاز به انجام مطالعات بیشتر در زمینه نحوه تاثیر گذاری و سایر ابعاد تاثیر حمایت اجتماعی بر پیامدهای بارداری احساس می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، وزن هنگام تولد نوزاد، مادران آسیب پذیر، پیامدهای نوزادی، سن حاملگی
  • فاطمه میرسلیمی، فضل الله غفرانی پور*، علی منتظری، آزیتا نوروزی صفحات 525-533
    مقدمه

    سواد سلامت روان در خصوص افسردگی پس از زایمان تحت عنوان آگاهی و باورها در رابطه با افسردگی پس از زایمان که به شناخت، کنترل یا پیشگیری از آن کمک می کند، تعریف می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی سواد سلامت روان در خصوص افسردگی پس از زایمان زنان باردار مراجعه کننده به یکی از مراکز درمانی شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش کار

    یک مطالعه مقطعی به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. 388 زن باردار در سه ماهه سوم بارداری  سوالات جمعیت شناختی و نیز گویه های بالینی و پرسشنامه محقق ساخته سواد سلامت روان در خصوص افسردگی پس از زایمان را تکمیل نمودند. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 و آزمون های آماری متناسب مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره سواد سلامت روان شرکت کنندگان در خصوص افسردگی پس از زایمان واحدهای پژوهش (0/39±)3/78 بود. در رابطه با ابعاد سواد سلامت روان در خصوص افسردگی پس از زایمان، بیشترین میانگین نمره به آگاهی از فعالیتهای خودمراقبتی و کمترین میانگین نمره به باورها از خدمات بهداشتی موجود، اختصاص یافت. نتایج حاصل از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد سواد سلامت روان در خصوص افسردگی پس از زایمان با تحصیلات، وضعیت اشتغال، سابقه مشکلات روان در خانواده و منبع اطلاعات درباره افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی دار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که زنان باردار از میزان متوسطی از سواد سلامت روان برخوردار بودند. به نظر می رسد برنامه های مداخله ای آموزشی بتوانند در  ارتقای سواد سلامت روان زنان و در نهایت کاهش افسردگی پس از زایمان موثر باشند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت روان، افسردگی پس از زایمان، عوامل مرتبط، زنان باردار
  • زهرا مرادپور، جواد صالحی*، طاهره الهی صفحات 535-544
    مقدمه

    ورزش به عنوان یکی از مهم ترین عوامل سلامت جسم و روان آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی اثربخشی چارچوب بندی پیام بر انجام فعالیت های جسمانی در دانشجویان دانشگاه زنجان در سال 97-1396 بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای بود. که 90 نفر از دانشجویان دانشگاه زنجان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و به صورت تصادفی به سه گروه، دریافت کنندگان پیام سودمحور، دریافت کنندگان پیام زیان محور و دریافت کنندگان پیام ترکیبی، تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه ای برگرفته از تحقیقات مشابه بود. در ابتدا اطلاعات اولیه از گروه های سه گانه گردآوری شد و بعد از مداخله و پس از گذشت یک ماه از آن، مجددا اطلاعات از 3 گروه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 20 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه اخیر هر سه نوع رویکرد سودمحور، زیان محور و ترکیبی باعث افزایش نگرش مثبت، قصدعمل و رفتار ورزش کردن نسبت به قبل از مداخله شد، اما تفاوت معنادار بین سه چارچوب بندی فوق در افزاایش نگرش مثبت، قصد عمل و رفتار ورزش کردن دیده نشد. میانگین گروه سودمحور در این سه مورد به وضوح از گروه ترکیبی و به خصوص گروه زیان محور بالاتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    اگرچه یافته ها تفاوت معناداری بین انواع چارچوب بندی پیام نشان نداد، به نظر می رسد پیام سودمحور اثر بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: چارچوب بندی پیام، چارچوب سودمحور، چارچوب زیان محور، فعالیت های جسمانی، دانشجویان
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Maryam Tajvar, Fatemeh Ehteshami* Pages 439-453
    Objective(s)

    Donors contribute to financing, generating resources and providing healthcare services. This study aimed to explore donors' participation in healthcare delivery in health system of Iran

    Methods

    This qualitative study was performed using semi-structured interviews with 36 healthcare donors and 26 policy makers, managers and employees in social affairs deputy of the health ministry and universities of medical sciences in 2018. Purposeful and snowball methods were used for recruiting interviewees. In addition, document analysis was performed using related laws, regulations, policies, plans, etc. Thematic analysis method was used for data analysis.

    Results

    Donors participate in the delivery of physical, mental, and social healthcare services at preventive, curative and rehabilitation levels in Iran. Donors participate in the delivery of healthcare services individually or in groups. They are involved directly through providing healthcare services and indirectly through building healthcare facilities and repairing healthcare technologies and instruments.

    Conclusion

    Donors have significant roles in providing healthcare services in Iran. Hence, policy makers and managers should coordinate and maximize their participation using appropriate donor relationship management (DRM) strategies.

    Keywords: Healthcare charity, Donors, Participation, Healthcare delivery, Qualitative study
  • Mir Mohammad Asadi*, Mehdi Basouli, Yasamin Boroumandzad, Saeede Derakhsh Pages 455-464
    Objective (s)

    Iran is one of the active centers of health tourism in the West Asia (Middle East). Due to the importance of the medical tourism industry from economic perspective and the potentials that exist in Iran, the purpose of this study was to investigate and analyze the internal factors affecting the development of health tourism.

    Methods

    This was a qualitative study. After comprehensive review of literature a sample of experts were interviewed in order to find out internal factors affecting the development of health tourism. Then, using techniques related to fuzzy cognitive mapping approach and social networks analysis, health tourism development model was extracted and scenarios for improving the situation on the model were tested.

    Results

    In all 28 experts were interviewed. The findings illustrated different factors that contributed to the rapid growth of the health tourism industry. The most important factors included: marketing, security, having specialized staff in various medical fields, as well as the number of medical centers.

    Conclusion

    Considering the potential of health tourism in Iran and the results of this research, it is suggested to focus on the main factors identified by this study and take step by step actions to develop health tourism with a proper planning.

    Keywords: Healthy Citizen Campaign, Health-based messages, Tehran
  • Hoseinali Mohamadzadeh Larijan, Aniseh Nikravan, Afsoon Aeenparast* Pages 465-473
    Objective (s)

    Hospital is an important part of health system. This study aimed to investigate the functional role of a teaching hospital in preventing diabetes in the community.

    Methods

    This was a before-after study. A random sample of individuals aged 18-65 with a fasting blood glucose 100 to 125 mg / dl were studies.. Screening and identification of pre-diabetes cases was done through a blood test. The intervention included an educational program in order to increase their knowledge and attitudes about healthy lifestyle and on reduction of the risk of diabetes. To collect data a self-designed questionnaire based on the LSQ lifestyle questionnaire and the national guidelines of the Iranian Ministry of Health was administered twice, once before intervention and once after intervention.

    Results

    In all 300 individuals were entered into the study. Half of the participants in the study were male and the other half were women. The mean age of the participants was 43.2 (SD = 12.63) years. The results showed that before and after intervention, there was a significant difference between fasting blood glucose, body mass index (BMI), systolic and diastolic blood pressure, and decreased significantly (P <0.001). Knowledge, attitude and practice of people in different dimensions of lifestyle including nutrition, physical activity and smoking also indicated a significant increase in the score obtained from questionnaires before and after the intervention (P <0.001).

    Conclusion

    The findings indicated that for controlling blood glucose and proper diet based on the existing standards of pre-diabetes mellitus, as well as preventative measures for blood pressure and weight reduction could be achieved by educational interventions.

    Keywords: Pre-diabetes, Hospital, Health promotion, Prevention
  • Zohreh Faramarzian, Hamed Delam, Zahra Habibikhah, Mohammad Rafi Bazrafshan* Pages 475-483
    Objective (s)

    Suicide attempt is one of the major health problems for many countries. The purpose of this study was to investigate the demographic characteristics of adolescents with a history of suicide attempt in Larestan, Iran.

    Methods

    This was a descriptive study. The statistical population of this study was all registered cases of adolescent with suicide attempt referred to the health and social emergency centers in the city of Larestan between 2012 to 2018. In this study,. Data were analyzed by using chi-square test. The significance level was considered at 0.05.

    Results

    There were 184 adolescents with a history of suicide attempt. Of these 123 records were for females (66.8%); the mean age of the adolescents was 17.48 ±1.63 years, and 146 cases (79.3%) were single.  In all 20 cases (10.9%) had a history of previous suicide attempts. Overall 5 cases died due to suicide. There was a statistically significant difference between suicide attempt and gender (p = 0.01). Also, the reason for suicide attempt had a significant relationship with marital status
     (p = 0.05).

    Conclusion

    The findings suggest that the risk of suicide is higher among single and female adolescents.

    Keywords: Suicide, Adolescent, Iran
  • Mohammadali Morowatisharifabad, Mohammadreza Miri, Gholamreza Sharifzadeh, Reza Dastgerdi, Valiallah Vahdaninia, Fatemeh Baghernezhad*, Zahra Vahdaninia Pages 485-495
    Objective (s)

    Adolescence is an important period in life cycle. However, the fast social and cultural changes plus the complexity and diversity of human relationships put pressure on an adolescent, which require psychosocial abilities to cope with. This study investigated the impact of life skills’ training on adolescent girls.

    Methods

    This was an experimental study with pre- and post-test design. The population included student girls aged 12-14 years old in Birjand, Iran, in 2018. The life skills questionnaire of Saatchi and colleagues was used for data collection. The participants completed the questionnaire before and two months after the training. The training included six sessions of a theory-based educational intervention for the adolescents on anger management and stress control skills and a session for their parents.

    Results

    The mean life skills scores were 124.57 ± 43.28 and 148.35 ± 85.25 in the intervention group and 142.4 ± 34.10 and 139.79 ± 95.13 in the control group, respectively indicating that life skills significantly increased in all aspects in the treatment group.

    Conclusion

    The findings suggest that training on anger management and stress control based on social cognitive theory is effective on improving life skills in adolescents.

    Keywords: social cognitive theory, adolescence, life skills, effect of training
  • Behnaz Torkan*, Leila Hajipour, Mahsa Sadat Mousavi, Ali Montazeri, Narges Sadeghi, Marzieh Ziaei Rad, Samira Dehghani, Masoumeh Ghazanfarpour Pages 497-504
    Objective (s)

    Dysmenorrhea is a common complain among young females students that impairs their educational performance, and their quality of life. Considering the importance of drinking enough water for health, the present study was conducted to assess the modifying role of water intake on quality of life of university students suffering from primary dysmenorrhea.

    Methods

    This Quasi-experimental research was conducted on 70 university students suffering from primary dysmenorrhea and had less than 1600 ml water intake per day. They were asked to modify their water intake based on a proposed protocol for two menstrual periods. Health related quality of life was examined by the 36-item short-form health survey questionnaire (SF-36) before and after intervention.  Using Wilcoxon signed-rank test quality of life was compared before and after modifying water intake.

    Results

    Among physical and mental health summary measures of the SF-36, an inverse significant difference was observed between physical functioning, bodily pain, general health, role-emotional and mental health between and after intervention.

    Conclusion

    There was a significant difference between quality of life of university students who changed their water intake and suffered from primary dysmenorrhea indicating the modifying role of drinking water as a non-pharmacological intervention for primary dysmenorrhea.

    Keywords: Healthy Citizen Campaign, Health-based messages, Tehran
  • Masumeh Heidari*, Farkhondeh Amin Shokravi, Azita Kiani Aciabar Pages 505-515
    Objective (s)

    Sexual functioning during pregnancy presents couples with many challenges. The purpose of this study was to determine the effect of an educational intervention based on PLISSIT model on sexual satisfaction of pregnant women in the third trimester of pregnancy.

    Methods

    This was a non-randomized clinical trial. A sample of pregnant nulliparous women who referred to a large general hospital in Tehran was entered into the study. The sexual satisfaction questionnaire (MWSSQ) and a demographic questionnaire were used to collect data. The Data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics, independent t-test and chi-square and repeated measures analysis.

    Results

    While there was no significant difference in the mean sexual satisfaction of pregnant women before intervention (p = 0.91), 4 weeks after training, the sexual satisfaction of pregnant women in the intervention group was significantly higher than the control group (p = 0.027).  However, at the end of the second trimester and the end of the third trimester sexual satisfaction were higher in the intervention group as compared to the control group, but did not show any significant difference

    Conclusion

    Sexual education during pregnancy seems improve sexual satisfaction in women. Indeed it is suggested that sexual education be included in routine prenatal care programs.

    Keywords: Sex education, Pregnancy, Sexual Satisfaction, PLISSIT model
  • Elnaz Iranifard*, Nahid Akbari, Ali Montazeri Pages 517-524
    Objective (s)

    Perceived social support is considered to be an important predictor of health outcomes. The aim of this study was to investigate the relationship between perceived social support and delivery outcomes among pregnant women with low socio-economic status.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted in Tehran. Through cluster sampling, nine hospitals randomly were selected in five regions of Tehran including north, south, east, west, and city center. A sample of pregnant women with low socio-economic status receiving care was recruited. Data were collected by a validated questionnaire.

    Results

    In all 400 pregnant women were studied. Of these 53.5% percent scored low in perceived social support. There was a significant relationship between perceived social support (p= 0.04) and perceived social support from family (p= 0.03) with gestational age at the time of delivery. Need for NICU care was higher in neonates born to mothers with lower perceived social support score (P = 0.05).

    Conclusion

    The findings indicated that pregnant women with low socioeconomic background received lower social support. In addition prenatal social support was associated with gestational age at the time of delivery and need for NICU care for newborns. Further research is needed to determine the effect of social support on other aspects of maternal and neonatal health.

    Keywords: perceived social support, vulnerable women, pregnancy outcome, low birth weight, low socio-economic status
  • Fatemeh Mirsalimi, Fazlollah Ghofranipour*, Ali Montazeri, Azita Noroozi Pages 525-533
    Objective (s)

    Postpartum depression literacy is defined as ‘knowledge and beliefs about postpartum depression which aid its recognition, management or prevention’. The purpose of this study was to understand postpartum depression literacy in pregnant women.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted with a convenient sample of pregnant women in Tehran, Iran. Participants completed a demographic and clinical questionnaire and the postpartum depression literacy scale (PoDLiS). The data were analyzed using SPSS version 22.0.

    Results

    In all 388 pregnant women participated in the study. The mean postpartum depression literacy for participants was 3.78 (SD =0.39). According to the dimensions of postpartum depression literacy, the highest mean score was for knowledge of self-care activities 4.53 (SD= 0.55) and the lowest for beliefs about professional help available 2.50 (SD = 1.10). The results of independent t test and one-way ANOVA showed that postpartum depression literacy significantly was associated with education (P<0.001), occupational status (P=0.001), family history of mental disorders (P=0.047), and source of seeking information about postpartum depression (P=0.005).

    Conclusion

    The findings suggest that pregnant women had a moderate level of postpartum depression literacy. It seems that educational interventions to be effective in promoting women’s mental health literacy and ultimately reducing postpartum depression.

    Keywords: Healthy Citizen Campaign, Health-based messages, Tehran
  • Zahra Moradpoor Javad*, Tahereh Elahi Pages 535-544
    Objective (s)

    The objective of this study was to examine the effectiveness of message framing to motivate participation in physical activity among medical students in Iran.

    Methods

    this was an experimental study. Ninety students of Zanjan University, Iran participated in the study. A random sample of students was selected and divided into 3 groups: (n= 30 per each group).  One groups received loss frame, the other group received gain frame and the last group received mixed-framed. Post-test was carried out at one month follow-up.

    Results

    The results obtained from covariance analysis with repeated measures showed that the attitude, intention and behavior of participation in physical activity in students who received gain-framed message compared to those who received loss framed message increased, although this increase was not statistically significant.

    Conclusion

    The study did not show significant favorite results for any types of message framing. However, gain frame message demonstrated better results.

    Keywords: Message framing, Gain-framed messages, Loss-framed messages, physical activity, College students